Casa Gallego, un nuevo ultramarinos y taberna al estilo tradicional para reconectar a la gente en Ames

Patricia Calveiro Iglesias
Patricia Calveiro SANTIAGO / LA VOZ

AMES

PACO RODRÍGUEZ

Alejandro Deus apuesta por «volver ás raíces» y por una hostelería «máis sinxela e real» en este proyecto emplazado en Bertamiráns, inaugurado ayer

17 mar 2024 . Actualizado a las 05:00 h.

Ayer abrió su puertas en Bertamiráns (Ames), en la misma Praza do Concello, una nuevo ultramarinos y taberna al estilo tradicional que aspira a reconectar a la gente. Casa Gallego reivindica un tipo de establecimiento popular que antiguamente trascendía al mero servicio hostelero y era un espacio de encuentro y confraternización. Detrás de este proyecto está Alejandro Deus, un carballés de 33 años casado con una amiense que lleva ya más de una década viviendo en Bertamiráns.

«Casa Gallego nace porque levo dedicado á hostalería dende que tiña 22 anos, cun pequeno parón polo medio. Veño dunha hostalería de primeiro nivel. Traballei en restaurantes de Santiago recoñecidos, algún deles con estrela Michelin, e nos últimos tempos fun xerente dunha empresa de cervexa artesá. Tiña ganas de emprender en solitario e buscaba volver ás raíces, a un tipo de proposta máis sinxela e real, afastada do modelo actual no que se impoñen os prezos disparados, unha comida elaboradísima e as franquicias, no que todo parece cortado polo mesmo patrón. Quería recuperar o espírito das tabernas e ultramarinos de sempre, sen tanta pretensión, como ás que ía de neno co meu avó. El non tiña unha, pero si era moi taberneiro, e sempre o recordo cunha xerra de viño servindo aos demais. Agora todo é moi frío. As parellas nin se falan, están mirando o móbil, esperando a que chegue o prato para sacarlle unha foto. Interesábame potenciar o máis importante de todo, que é xuntarte coa xente que queres e facer comunidade», explica Alejandro.

Cuenta que este era un proyecto al que llevaba tiempo dándole vueltas y vio la oportunidad de hacerlo realidad el año pasado: «A idea vén de lonxe e, no último par de anos, xa me agotaba a esixencia desa hostalería de vangarda». En Casa Gallego, advierte, «non temos internet, televisión para ver o fútbol nin música moderna». En su lugar, añade, «recupero o viño en cunca, o café de pota e a comida sinxela: dende unha táboa de embutidos e queixos ata croquetas caseiras de polbo á feira e de lacón con grelos, ou un bo xamón cortado a coitelo». Para él era importante ofrecer un «produto fresco, de primeira calidade e galego, primando ao pequeno produtor para darlle un trato xusto, sen máis intermediarios». La parte de ultramarinos se centra en la alimentación: conservas, vinos, gallegas, cafés, infusiones, chocolates... «Ademais, traballamos ca Panadería Bastavales, con 200 anos de historia, e ofrecemos as súas empanadas; así como empanadillas de recheos galegos de Chus Sande».

El horario de atención al público será de lunes a viernes, de 10 a 19 horas, y el sábado (día de feria en Bertamiráns), de 12 a 17 horas. Emplazado en el número 5 de la Praza do Concello, donde antes había una tienda de ropa, se hizo una reforma integral para acondicionar el local. El nombre de Casa Gallego, aclara su dueño, es por el que era conocido el hogar de sus abuelos maternos, en Mazaricos: «En realidade alí dinlle ghallegho, con gheada, polo que eu era o neto de Paco de Ghallegho».