Sabora, la aventura cafetera que emprendió en 1975 una familia de artesanos en Sar

Irene Carril, S. L.

FRADES

PACO RODRÍGUEZ

En la sede gallega ubicada en Montouto tuestan y distribuyen a diario el popular café a más de 300 establecimientos

05 sep 2023 . Actualizado a las 05:00 h.

Ubicada en el polígono de Montouto, en Teo, está la sede gallega de cafés Sabora. Es una empresa familiar con casi medio siglo de historia que se dedica a tostar a diario café y distribuirlo en el mismo día a multitud de locales de hostelería de Galicia. La familia Alonso comenzó su aventura cafetera hace dos generaciones, cuando Ramón Alonso Saburido, padre de José Ramón, actual encargado de la compañía, decidió fundar en 1975 una empresa distribuidora de café en el barrio compostelano de Sar. Por aquel entonces la marca de café con la que trabajaban era otra, y no fue hasta el traslado a su localización actual y la incorporación de José Ramón a la empresa cuando iniciaron una relación con café Sabora que dura ya casi cuarenta años. «Somos unha empresa de artesáns e levamos dende o ano 75 dedicándonos a isto. Traballamos só con produtos de calidade, e ofrecemos aos nosos clientes o mellor café, que tostamos todos os días antes de distribuílo entre os máis de 300 locais cos que colaboramos», explica José Ramón. La familia Alonso se ha convertido en uno de los cafés de referencia, no solo del sector hostelero de Compostela y parte de A Coruña, sino de toda Galicia gracias a su apuesta por los productos de calidad. «O noso punto forte é Santiago, claramente pola cercanía, pero traballamos con outros moitos locais de diferentes municipios. Temos un trato moi directo cos usuarios e coñecen a calidade do produto que ofrecemos. Pero, non só traballamos con locais de hostalería, tamén veñen particulares a comprar. A xente sabe que é mellor compralo porque é de mellor calidade. Moitos clientes veñen todas as semanas», asegura José Ramón. Entre las variedades que ofrecen destaca la variedad Arábica, que supone la mayor parte del café que tuestan y venden a diario. Sin embargo, apostilla, «na actualidade, o mercado orgánico está subindo moito. Á xente está cada vez máis concienciada coa boa alimentación e como esta variedade non leva ningún tratamento, é totalmente natural, cada vez véndese máis. Todos os cafés son certificados e a xente que o proba, repite». Buscando la mejor calidad, importan la mayoría de las variedades que ofrecen de Colombia, Brasil y Uganda, y su apuesta principal son los cafés ecológicos, el descafeinado al agua, 100 % natural. En cuanto a las ventas, José Ramón, cuenta que «Santiago é o noso núcleo principal. Só para a cidade temos dúas furgonetas que reparten todos os días. A distribución para os locais de hostalería faise mes a mes, pero de ser preciso fanse reposicións. En canto ás vendas, nótase moito cando chega a época estival, porque xa ao remate das clases o consumo de café baixa. De feito, moitos establecementos pechan. É cando chegan os estudantes, en setembro, cando se volve notar o repunte, sobre todo nos establecementos do Ensanche», indica José Ramón Alonso.